Het belang van Magnesium voor ons lichaam

Het belang van Magnesium voor ons lichaam. (bron artikel:  ORTHO HEALTH Foundation)

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal, net als bijvoorbeeld ijzer, zink, chroom en calcium en het valt onder de minerale zouten. Het is een mineraal dat ons lichaam niet zelf kan aanmaken en dat we dus uit onze voeding moeten opnemen.

Magnesium is belangrijk voor het functioneren van honderden verschillende enzymen in ons lichaam. Het gaat daarbij vooral om enzymen die energie produceren, transporteren, opslaan en gebruiken. Magnesium zorgt er oa voor dat (voedings)stoffen in je lichaam kunnen worden omgezet in energie.

Magnesium is daarbij ook heel belangrijk voor het goed functioneren én laten ontspannen van je spieren en zenuwen, want het zorgt voor de overdracht van de elektrische signalen (zenuwprikkels) die door de zenuwen in ons lichaam gaan. Magnesium helpt ook mee bij de aanmaak van hormonen en kan daardoor bijdragen aan een betere hormoonbalans en het speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van je immuunsysteem. Door zijn breed gedragen functies speelt Magnesium  een rol in maar liefst 300 biochemische processen in het lichaam.

Wat doet een magnesium tekort?

Afhankelijk van ons lichaamsgewicht hebben we gemiddeld 350 mg magnesium nodig op een dag. Helaas is het mede door de uitgeputte bodems wegens intensieve landbouw moeilijker geworden om alléén met voeding in onze behoefte te voorzien. Dus bij-suppleren is erg belangrijk.

Wat zijn symptomen van magnesium tekort?

Dit zijn de meest voorkomende symptomen:

  • Vermoeidheid, zoals eerder beschreven is magnesium betrokken bij processen die te maken hebben met de energiehuishouding. Dit is ook de reden dat vermoeidheid als één van de eerste signalen bij een tekort optreedt.
  • Stress, samen met vermoeidheid is stress een teken van ontoereikende magnesiumwaarden. Onderzoekers hebben de relatie tussen magnesium en stress ook wel als vicieuze cirkel beschreven. Je magnesium behoefte neemt namelijk toe wanneer je gevoelens van stress ervaart, terwijl een magnesium tekort je ook gevoeliger voor stress maakt.
  • Spierkramp, een tekort van het mineraal zorgt voor een verstoorde elektrolytenbalans. Deze balans is van belang aangezien de elektrolyten de spieren helpen bij het doorgeven van zenuwsignalen. De signalen zorgen weer voor de samentrekking van onze spieren. De elektrolytenbalans raakt echter verstoord bij een tekort aan magnesium (door de interactie met andere elektrolyten). Dit zorgt voor een daling van het kaliumgehalte, terwijl de natrium- en calciumwaarden stijgen waardoor spierkrampen ontstaan.
  • Depressieve gevoelen, magnesium beïnvloed verschillende neurotransmissie routes die samenhangen met depressie. Zo kwam uit een muizenstudie naar voren dat een magnesiumarm dieet verband houdt met depressief gedrag.
  • Hoofdpijn, magnesium draagt bij aan de stofwisseling in de hersenen. Uit onderzoek is gebleken dat toereikende magnesiumwaarden de kans op hoofdpijn aanzienlijk verminderd.
  • Moeite met concentreren, magnesium staat bekend als anti-stress mineraal. Je lichaam verbruikt veel magnesium in tijden van stress waardoor een tekort snel ontstaat. Hierdoor kan er meer adrenaline vrijkomen wat van invloed kan zijn op het denk- en concentratievermogen.
  • Slapeloosheid, magnesium speelt een rol bij de ondersteuning van een diepe en herstellende slaap. Het mineraal zorgt namelijk voor een gezonde GABA-niveaus, de neurotransmitter die slaap bevordert. Uit onderzoek is bovendien gebleken dat magnesium suppletie de slaapkwaliteit kan verbeteren, vooral bij mensen die slecht slapen.

Magnesium in je voeding

Magnesium zit vooral in allerlei noten (amandelen, paranoten), zaden (pompoen, sesam, zonnebloem, lijnzaad pijnboom), groene groenten (spinazie, broccoli), bonen, fruit (bananen, ananas), zeegroenten (zeewier, kelp), (Keltisch) zeezout, groene kruiden (basilicum, dille), cacao. Mijn voorkeur gaat dan wel uit naar biologische voeding.

Veel liefs,

Marjorie

Gezondheid begint in de darmen!

Phone: +31 623575278
Van Ostadestraat 234 A-B | 1073 TV | Amsterdam